Svatomartinské víno

[box type=“shadow“ ]Mnozí lidé se mylně domnívají, že první víno je burčák. Burčák je meziprodukt při výrobě vína. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů vinné révy. Vinaři hovoří o burčáku jako o kvasícím vinném moštu ve fázi tzv. bouřlivého kvašení.  Mošt je tekutina, která se řine z lisu při lisování hroznů.[/box]

Red Wine
Fotografie: Red Wine_72, od Emiliano De Laurentiis je licencovaná pod CC BY 2.0

První představitel nového ročníku českých a moravských vín

První představitel nového ročníku českých a moravských vín je Svatomartinské víno. Toto víno zrálo sice velmi krátkou dobu, avšak si stihlo získat svůj osobitý charakter. Svatomartinské víno je tradičně vítáno na sv. Martina, 11. 11. v 11 hodin, odtud pochází jeho název Svatomartinské.

pořízeno redaktorkou Evženou Janovskou
Evžena Janovská

Ne každé víno může být Svatomartinské

Víno, které může být označeno jako Svatomartinské, musí být vyráběno z určitých odrůd. Může se jednat o víno z jedné odrůdy nebo o cuvée, tj. víno vyrobené z více odrůd. Bílé Svatomartinské víno musí být vyrobeno z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené a Muškát moravský, růžové i červené Svatomartinské víno musí pocházet z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. To není všechno. Svatomartinské vína musí projít hodnocením komise, která naslepo posuzuje standardním způsobem vlastnosti vína. Mezi vlastnosti vína patří vzhled, tj. čirost a barva, vůně, tj. intenzita, čistota a harmonie, chuť a celkový dojem vína.

Svatomartinské víno je vždy víno v láhvi, nikdy ze sudu. Svatomartinské víno je opatřeno logem Svatomartinské, které se nachází na kapsli a na etiketě láhve.

Tradice Svatomartinského vína

Tradice Svatomartinského vína sahá do doby císaře Josefa II. V této době se mladé víno tradičně otevíralo a ochutnávalo 11. listopadu, tj. na svátek sv. Martina. Začátkem listopadu končila vinařům, kteří pracovali u větších sedláků služba. Některé vína už byla ve sklepě „vyčištěna“, sklizeň byla pod střechou a blížilo se klidné předvánoční období. Toto datum se nabízelo jako den oslav a hodování. Odtud pochází tradiční spojení Svatomartinské víno a svatomartinská husa. Tato tradice upadla až do zapomnění až do roku 2005, kdy Vinařský fond uvedl na poprvé na trh značku Svatomartinské víno.

Svatomartinské slavnosti

Tradiční Svatomartinské slavnosti se pořádají na mnoha místech naší republiky. Pokud jste se ještě nerozhodli, kam vyrazíte na Svatomartinské slavnosti, můžete se inspirovat na této stránce. Svatomartinské slavnosti si lze uspořádat doma. Kromě koupě Svatomartinského vína si můžete připravit tradiční menu, tj. svatomartinskou husu, s červeným zelím a brusinkami a jako přílohu tradiční lokše.

pořízeno redaktorkou Evženou Janovskou
Evžena Janovská

Recepty

Svatomartinská husa

Na přípravu svatomartinské husy potřebujeme cca čtyřkilovou husu, 6 červených jablek, sůl a kmín. Den předem dáme očištěnou a omytou husu do pekáče, důkladně nasolíme, nakmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Krátce před pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme je do husy, aby husa zůstala šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy, podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do předehřáté trouby na 180 °Celsia a pečeme 20 minut. Potom troubu stáhneme na 140 °Celsia a za občasného podlévání výpekem pečeme cca 4 hodiny.

Červené zelí s brusinkami 

Kromě hlávky červeného zelí potřebujeme cca 4 červené cibule, brusinky, vinný ocet, sůl a pepř, med nebo cukr. Zatímco se husa peče, můžeme si připravit zelí. Červenou cibuli rozkrojíme nejprve na polovinu a potom na nudličky. Nakrouháme červené zelí, vložíme ho do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, na nudličky nakrájenou červenou cibuli, přiklopíme a dusíme asi 35 minut doměkka. Dosladíme dvěma lžícemi medu nebo cukrem.

Lokše

Vhodnou přílohou ke svatomartinské huse a červenému zelí jsou kromě houskových a karlovarských knedlíků lokše. Na jejich přípravu potřebujeme 1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, sůl a sádlo. Den předem, kdy dáme uložit husu, uvaříme brambory. Před přípravou lokší brambory nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme takové množství polohrubé mouky, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak by byly lokše suché. Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na dílky, ze kterých uválíme bochánky. Bochánky rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Nakonec potřeme vypečeným sádlem z husy.

Rate this post